web analytics

F. Suzanne Scholten Artist in Residence

Tekst Stefan Voeten, overzichtstentoonstelling Vincent van Goghhuis 06/2016:

Het werk van Suzanne Scholten is geïnspireerd op een brief van Vincent van Gogh van 16 november 1883:

“Men voelt zo als men een tocht van uren en uren doet door de streek dat er eigenlijk niets is als die aarde – oneindig, die schimmel van koren of hei, die lucht oneindig. Paarden, mensen lijken dan als vlooien zo klein. Niets voelt men meer, al is ’t nog zo groot op zichzelf, men weet slechts dat er is grond en lucht.”

Suzanne Scholten borduurde hierop voort, en noemde haar expositie Slechts Grond en Lucht. Dit is goed terug te zien in haar hoofdwerk: een zwart witte inkttekening op groot formaat, waarin 560 figuren elk bestaan uit een onderdeel grond en een onderdeel lucht. Afzonderlijk doet elk figuur denken aan een hiëroglief, allemaal tezamen lijken de figuren een verband aan te gaan waarin ze inwisselbaar worden. Hierdoor wordt het ook abstract: wat grond is kan ook lucht zijn, en vice versa.

Deze combinatie van grond en lucht is ook terug te vinden in de textiele objecten die Scholten maakte, alsook in de plein air landschapsschilderingen die ze maakte van de omgeving van Zundert. In het werk Pannenhoef zien we zo’n momentopname, waardoor vooral de lucht en de grond een substantiële vorm krijgen. Hierdoor lijken er losse objecten door de ruimte te zweven, wat een vervreemdende indruk geeft.

Tegelijkertijd geeft het geheel ook een gevoel van ordelijkheid, wat een enorme rust uitstraalt. Dit wordt versterkt doordat Scholten niet zoals Van Gogh felle contrasterende kleuren gebruikt om het landschap tot leven te brengen, maar eerder kiest voor zachte kleuren. Deze abstracte combinaties geeft een indruk van een oneindig landschap.

Zie ook: Artist in residence Vincent van Goghhuis

Plein air olieverf op doek
Scroll naar boven