web analytics

De ontwikkeling van textielkunst in mijn werk

In 1998 studeerde ik af in de richting autonoom schilderen aan de Hogeschool voor de Kunsten Constantijn Huygens te Kampen. In 2005 begon ik na 7 jaar schilderen voor het eerst vrij te werken met textiel. Na verloop van tijd is textielkunst een onderdeel van mijn werk geworden.

Handwerken en patronen

Handwerken doe ik van jongs af aan. Dat begon op de lagere school waar ik les kreeg in handwerken. Later ben ik zelf voor mijn plezier vrije interpretaties van haakpatronen, zoals truien, tassen en knuffels gaan maken.

Rond 1996 haakte ik zonder patronen een serie kleine figuren. En in 2005 haakte ik naar eigen ontwerp verschillende objecten en een buste. Dat waren de allereerste vrije textiele vormen in mijn werk.

Schilderijen en gehaakte benen

In 1997 ontstond op de academie in mijn werk het thema ‘Het been, een relikwie van een reis’. Zo’n tien jaar later maakte ik naast schilderijen ook verschillende textiele beelden in dit thema. Hiermee ontstond er voor het eerst een relatie tussen mijn schilderijen en het textiele werk.

Jurken en stoffen ontwerpen

In diezelfde tijd ontwierp en naaide ik een serie jurken. Het maken van kleding is een ambachtelijk vak. Ontwerpen doe ik graag, maar ik werk niet graag met patronen. Werken met een patroon is als het maken van een kopie in ander materiaal en formaat.

Maskers en kostuums

Een paar jaar later in 2012 begon ik draagbare maskers en kostuums te haken. Behalve in een performance of gefotografeerde setting, zijn de maskers en kostuums ook te zien als op zichzelf staande textiele beelden.

Artist in residence

In 2015 werd textielkunst echt een onderdeel van mijn werk. Als artist in residence bij het Vincent van Goghhuis exposeerde ik verschillende plein air schilderijen, een grote inkttekening en 8 gehaakte hangende objecten die allen geïnspireerd waren op een citaat van Vincent van Gogh.

Schilderkunst en Textielkunst

Textielkunst maakt naast schilderkunst deel uit van mijn werk. De verschillende materialen en technieken geven afwisseling in het werkproces en bieden mij veel mogelijkheden om mijn werk vorm te geven.

Zie ook: Textielkunst

textielkunst
haakwerk
maskers en kostuums
textielkunst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *