web analytics

Demontabele beelden

Één van de beelden waar ik nu aan werk, bestaat uit meerdere onderdelen. Dit heeft praktische redenen. Ten eerste is het handig om bepaalde onderdelen los van elkaar te maken. En het tweede is dat het beeld minder ruimte inneemt tijdens een eventueel vervoer. Het past in de auto zogezegd. Uiteraard afhankelijk van het type auto, maar afin.

Middelen en beperkingen

Of het in een auto past, is nou niet echt een heel kunstzinnige reden om voor een bepaald formaat te kiezen. Maar er zijn altijd veel soorten redenen die het uiteindelijke kunstwerk bepalen. Zoals de beschikking over materialen, middelen en ruimte om iets te maken.

Het is natuurlijk mooi als je in het maakproces alles bewust kunt kiezen en de volledige regie over het ontstaansproces van het kunstwerk hebt. Maar is dat reëel? En wat levert dat voor resultaten op?

Motivatie en materiaalgebruik

In de loop der tijd heb ik verschillende schilders gesproken die aangaven alleen met een bepaald soort verf te kunnen schilderen. Vaak is dat dan olieverf. Dat heeft voor sommigen ook een zeker prestige. Elke schilder heeft natuurlijk zijn voorkeur voor een bepaald materiaal en/of techniek. Maar ik heb vraagtekens bij een schilder die alleen maar met olieverf kan schilderen. Of acrylverf of aquarel of wat dan ook. Ik vraag me af wat de motivatie tot het schilderen dan is, als het materiaal zo een belangrijke rol heeft. Het ene materiaal ligt je misschien beter dan het andere, maar is er motivatie om iets te verbeelden, dan kan in principe alles als materiaal dienen.

Groei in mogelijkheden

Behalve dat het beeld in een auto past, is het ook praktisch gebruik maken van de beperkte ruimte in mijn kleine atelier. Als ik mij een vrachtwagen en ruim atelier kon permitteren, dan zou mijn kunst mogelijkerwijs ook in afmeting groeien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *