web analytics

Mogelijkheden en uitdagingen van ruimtelijk werk

Sinds kort maak ik ruimtelijke beelden op groter formaat. Dit geeft mij veel nieuwe mogelijkheden én uitdagingen.

Beeldtaal en materiaalkennis

Een beeldhouwwerk heeft een andere uitwerking op de waarneming dan een schilderij. Een ronde vorm op een schilderij komt anders op je over dan een bal waar je omheen kunt lopen.

Bij ruimtelijk werk zijn materiaalkennis en technische vaardigheden van belang. Het materiaal dwingt je om na te denken over de werkwijze en opbouw van het beeld. Klei vraagt een andere werkwijze dan gips, staal, papier of textiel.

Ontwerp en creativiteit

Het maken van voorbereidende schetsen en ontwerpen is voor zowel schilderkunst als beeldhouwkunst niet noodzakelijk. Maar door de grote invloed van materiaal en constructie op het eindresultaat, ben je soms wel genoodzaakt na te denken over hoe je een beeld gaat maken.

Ik werk over het algemeen niet graag met patronen, ontwerpen en volgens een stappenplan. Want wanneer je een ontwerp namaakt in een ander materiaal en afmeting, maak je een kopie van iets wat je al had ontworpen. Het werken volgens een stappenplan kan ook al snel een opeenvolging van geautomatiseerde handelingen worden. Op die manier is er weinig ruimte voor creativiteit en lijkt het meer om uitvoering te gaan dan om iets nieuws creëren.

Mogelijkheden en uitdagingen

Maar ook in het nadenken over materiaal en constructie kun je creatief zijn. Ik gebruik alles wat me maar uitkomt, zowel als materiaal als gereedschap. En ik gebruik materialen met veel mogelijkheden en relatief gezien weinig voorwaarden. Mijn ervaring met het maken van ruimtelijke beelden is nog beperkt, dat maakt het leuk, spannend en leerzaam om de vele nieuwe mogelijkheden van ruimtelijk werk te verkennen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.