Voor een expositie in het voorjaar van 2022 werk ik nu naast schilderijen aan meerdere beelden van papier-maché en textiel. De komende maanden zal ik hier meer over schrijven en foto’s van het werk (in wording) tonen op mijn blog.
Papier, lijm en water
Papier-maché heeft een beetje een kleuter en crea-bea imago, maar het is een materiaal waar je heel veel verschillende dingen mee kunt maken. Het materiaal bestaat uit papier, lijm en water en de techniek is heel simpel. Je kunt er stevig papier mee maken, maar ook heel goed ruimtelijk mee werken. Het papier is lichtgewicht en goed te combineren met andere materialen.
Kunstgeschiedenis papier-maché
Papier-maché werd vroeger ook al gebruikt als materiaal. In de 19e eeuw werden er ornamenten, beelden, meubels en plafonds van papier-maché gemaakt. Zo heeft Paleis Soestdijk een papier-maché plafond.

Papier-maché is Frans voor ‘gekauwd papier’. In Italië noemen ze het ‘carte pesta’ en maken ze er onder meer maskers en beelden van. In de 17e eeuw werd papier-maché populair in de stad Lecce. Verschillende voorbeelden van papier-maché decoraties en standbeelden zijn daar nog steeds te zien in de kerk Santa Chiara.
Er is ook moderne kunst van papier-maché. Verschillende zeer uiteenlopende kunstenaars werken ermee of hebben het gebruikt in hun werk. Een bekende Nederlandse kunstenaar die met papier-maché werkte is Jan Schoonhoven. Hij maakte onder meer reliëfs van karton en papier-maché. Ook Niki de Saint Phalle werkte in het begin met papier-maché en textiel. Zo zijn er nog vele voorbeelden, van Eva Hesse tot de papier-maché Fountain reproductie van Marcel Duchamp.