
F. Suzanne Scholten is beeldend kunstenaar. Ze studeerde in 1998, genomineerd voor de Academieprijs, af aan de hogeschool voor de kunsten Constantijn Huygens te Kampen. Na haar opleiding aan de academie exposeerde ze haar werk op verschillende locaties in Nederland.
In 2013 behaalde ze haar propedeuse Bachelor Algemene Cultuurwetenschappen aan de Open Universiteit. Ze schreef verschillende artikelen voor Atelier Magazine en een aantal recensies voor Witteveen Visual Art Centre en Zuiderlucht. In 2021 werkte ze als Art Director en chef redactie voor HIQ Magazine.
Als gevolg van ingrijpende gebeurtenissen heeft Suzanne haar opleiding en werkzaamheden meermaals moeten onderbreken. Dit heeft haar ontwikkeling als beeldend kunstenaar niet makkelijk gemaakt. Ze weet als geen ander wat haar drijfveer en motivatie voor kunst is. Fabienne Suzanne Scholten woont en werkt in Maastricht.
Statement
Als beeldend kunstenaar streef ik naar waarachtige motivatie waarbij de autonomie van het kunstwerk centraal staat. In mijn werk speelt de wisselwerking tussen waarnemen en denken, tussen beeld en betekenis een belangrijke rol. De beeldtaal van mijn schilderijen en textiele werken is energiek, kleurrijk en zowel abstract als figuratief.
Autonome kunst heeft zijn eigen tijd en wetmatigheid. Deze vrijheid in kunst staat in contrast met mijn persoonlijke leven, waarin de gevolgen van geweldsmisdrijven mij hebben beknot. Hierdoor is mijn motivatie voor het kunstenaarschap meer dan eens op de proef gesteld en werd mijn werk lange tijd niet geëxposeerd. Toch ben ik ondanks de omstandigheden altijd blijven creëren. Soms meer en soms minder, maar kunst is geen hoedje dat je zo nu en dan eens opzet.
Thema
Het thema Body Perspective gaat over het lichaam en de beperkingen van de waarneming. Het lichaam maakt waarneming mogelijk én onmogelijk.
Voeten en benen geven het lichaam bewegingsvrijheid en zijn letterlijk en figuurlijk van voorbijgaande aard. Het been laat de weg zien die is afgelegd, als een Relikwie van een Reis.
Het lichaam verplaatst zich in een ruimte. Het landschap is een context, op of onder de horizon. De waarneming beweegt mee met de beschouwer. Gezien of ongezien, het landschap bestaat in zichzelf, als het Ongeziene Landschap.
Dit landschap is een natuurlijk systeem waar organismen leven in wisselwerking met elkaar en hun omgeving. Als groeiende planten in een ecosysteem, streven fenomenen naar hun eigen aard.
De thema’s Logos (abstract) en Vent d’attente (figuratie) zijn van oorsprong narratief.
Volg mijn werkzaamheden op mijn Blog
Lees meer over mijn werk en beeldende kunst
Wil je meer informatie, heb je opmerkingen en/of vragen, stuur mij een bericht.
