web analytics

Textielkunst

Vanaf 2005 ben ik vrij gaan werken met textiel en is textielkunst een onderdeel van mijn werk geworden. Sindsdien ben ik naast schilder ook textielkunstenaar.

Handwerken en patronen

Handwerken doe ik van jongs af aan. Dat begon op de lagere school waar ik les kreeg in handwerken. Later ben ik zelf voor mijn plezier vrije interpretaties van haakpatronen gaan maken. Rond 1996 haakte ik zonder patronen een serie kleine figuren en in 2005 naar eigen ontwerp verschillende objecten en een buste. Dat waren de allereerste vrije textiele vormen in mijn werk.

Schilderijen en gehaakte benen

In 1997 ontstond op de academie in mijn werk het thema ‘Het been, een relikwie van een reis’. Zo’n tien jaar later maakte ik naast schilderijen ook verschillende textiele beelden in dit thema. Hiermee ontstond er voor het eerst een relatie tussen mijn schilderijen en het textiele werk.

Jurken en stoffen ontwerpen

In diezelfde tijd ontwierp en naaide ik een serie jurken. Het maken van kleding is een ambachtelijk vak. Ontwerpen doe ik graag, maar ik werk niet graag met patronen. Werken met een patroon is als het maken van een kopie in ander materiaal en formaat.

Maskers en kostuums

Een paar jaar later in 2012 begon ik draagbare maskers en kostuums te haken. Behalve in een performance of gefotografeerde setting, zijn de maskers en kostuums ook te zien als op zichzelf staande textiele beelden.

Artist in residence

In 2015 werd textielkunst echt een onderdeel van mijn werk. Als artist in residence bij het Vincent van Goghhuis exposeerde ik verschillende plein air schilderijen, een grote inkttekening en 8 gehaakte hangende objecten die allen geïnspireerd waren op een citaat van Vincent van Gogh.

Schilderkunst en Textielkunst

Textielkunst maakt naast schilderkunst deel uit van mijn werk. De verschillende materialen en technieken geven afwisseling in het werkproces en bieden mij veel mogelijkheden om mijn werk vorm te geven.

Gehaakte voet 2011
Gehaakt masker 2016
Scroll naar boven