web analytics

Thema Vent d’attente

Na het maken van veel ruimtelijk textielwerk voor de expositie Lentelicht heb ik weer veel zin om te schilderen. Nu werk ik aan een nieuw schilderij in het thema Vent d’attente.

Verhalend en figuratief

De Vent d’attente onderwerpen zijn meer verhalend en de schilderijen zijn daardoor meer figuratief. Figuratie in de beeldtaal verwijst naar onderwerpen uit de werkelijkheid en kan ook een symbolische betekenis hebben. Door de figuratieve beeldtaal zal de kijker het schilderij sneller in een bepaalde richting interpreteren. De betekenis van het kunstwerk lijkt meer voor de hand te liggen, maar het kan de kijker ook gemakkelijk op het verkeerde been zetten.

Symbolen

In mijn beeldtaal gebruik ik liefst zo min mogelijk bekende figuratieve symbolen. Voor mij voelt het gebruik van een symbool al snel als een kant en klare formule. Zo’n formule kan veel betekenis bevatten waardoor je als schilder minder na hoeft te denken over hoe je iets kunt vormgeven. Terwijl dit vormgeven van iets waar geen kant en klare vorm voor is juist de creativiteit aanwakkert en nieuwe beelden oplevert.

Door geen gebruik te maken van de snelweg der symbolen kom je ook op andere paden en in een onbekende wereld. Het schilderij heeft een eigen beeldtaal en toont een ander landschap met vormen en beelden waarin je als toeschouwer kunt verdwalen en verpozen. Als een onbekend landschap waarin je steeds weer nieuwe en andere betekenissen kunt ontdekken. Het schilderij is geen illustratie bij een verhaal, het schilderij wil niet ‘een anekdotisch feit reconstrueren’, maar een ‘picturaal feit constitueren (G. Braque).

Wachtende wind, verstild verhaal

Vent d’attente, wachtende wind, is als een verstild verhaal. Het verhaal is als de wind altijd in beweging, overal is de wind en voort gaat het verhaal. Van een zacht briesje tot een orkaan, in de schilderijen wacht de wind en luistert het verhaal met ingehouden adem als stilte voor de storm.

Lees ook mijn eerdere blogs over de taal en betekenis van het kunstwerk en over figuratie in een autonome beeldtaal:

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *